Blog

Embarassos psicològics en gosses castrades

By juny 18, 2020 No Comments

Es presenta en gosses que han estat castrades i en un moment determinat presenten signes o símptomes de proestro o d’estro. Es reconeixen tres causes.

L’explicació més freqüent és una tècnica quirúrgica inadequada amb resecció incompleta d’un o dos ovaris. Una segona causa és el descens d’una porció de teixit ovàric cap a la cavitat peritoneal després de l’exèresi adequada de tot el teixit ovàric. Aquest teixit podria revascularitzar i tornar-funcional posteriorment. La tercera possibilitat seria l’existència d’un teixit “residual” ovàric en una localització diferent de la regió ovàrica. Aquest tipus de teixit es sol localitzar dins el lligament ovàric o en la seva unió amb la paret abdominal.

Aquestes gosses atreuen als mascles per la seva olor i solen tenir creixement vulvar. Presenten un frotis vaginal molt típic per la presència d’estrògens, que seria idèntica a la d’una gossa no castrada en proestro o en estro.

Aquestes gosses no solen tenir secreció vulvar i, si la tenen, és mínima. El sagnat es podria presentar a aquelles en què, a més de la resta ovàric, hi ha una resta uterí, o bé si en la cirurgia es la van extirpar els ovaris però no la matriu.

El diagnòstic, es fa per citologia, tot i que es pot complementar amb determinació d’estrògens en sang (estaran alts) i de progesterona (increment lleu). Aquestes anàlisis han de ser seriats perquè, de vegades, en una sola determinació no es manifesten aquestes elevacions.

El tractament d’elecció és la cirurgia quan la gossa en qüestió està en proestro o en estro, ja que la presència de restes ovàrics serà més fàcil de trobar. Hi hauria la possibilitat d’un tractament mèdic a base de progesterona o de mibolerona.

pel-i-plomes

Author pel-i-plomes

More posts by pel-i-plomes

Leave a Reply

Abrir chat
Hola, soy Cuba ¿En qué puedo ayudarte?
Hola, soy Cuba ¿En qué puedo ayudarte?